Running therapie: succesvolle pilot

Negen patiënten uit de huisartsenpraktijken in de GEZ Heuvelrug hebben dit voorjaar tien weken lang meegedaan aan een pilot-project running therapie. Op 17 juni liepen ze hun laatste gezamenlijke rondje. Running therapie is een relatief nieuwe therapievorm die effectief is gebleken als aanvullende behandeling van onder andere stemmingsproblematiek en angstklachten. De pilot, onder leiding van GGZ-POH’ers Ingrid Korenromp en Paul Westerman, had twee doelen: ervaring opdoen in nieuwe samenwerkingsvormen van dienstverlening binnen de GEZ Heuvelrug en tegelijkertijd de deelnemende patiënten ondersteunen.

 

Grip op het leven

Het doel van de running therapie is dat deelnemers na tien weken een half uur in eigen tempo kunnen hardlopen. Met behulp van de running therapie krijgen ze bovendien weer het gevoel meer grip te hebben op het leven, wat ook gunstig is voor het zelfbeeld. Naast stemmings- en angstklachten kan de running therapie ingezet worden bij psychische klachten zoals stress, vermoeidheid, slaapproblemen, agressie en hyperactiviteit.

 

GEZond Heuvelrug

Ingrid en Paul, beiden ervaren lopers, zijn experts op het gebied van running therapie. Tijdens het traject liep de groep onder hun begeleiding één keer per week één uur hard, in de buitenlucht, in het bos achter Gezondheidscentrum De Bosrand in Driebergen. Naast hardlopen kregen deelnemers begeleiding in warming-up, rekken en strekken. Ook was er aandacht voor loop- en ademhalingstechniek. Tussen de sessies oefenden de deelnemers zelfstandig met loopschema’s. Vaak deden ze dit samen. Via hun groeps-app maakten ze daarvoor onderling afspraken.

 

RunningJUL2015

 

Ervaringen van deelnemers

De groep bestond uit vijf vrouwen en vier mannen, variërend in leeftijd van begin 20 tot 60 jaar. Tijdens de sessies was het ‘verboden’ over psychische klachten te praten, want het doel van het hardlopen was in de eerste plaats lichamelijke activering. Bijzonder was de opmerking van een van de deelnemers voorafgaand aan de start van de eerste sessie: “Ik dacht dat het allemaal belegen, dikke dames zouden zijn.” Niet dus!

 

Top!

Na tien sessies gaven de deelnemers de running therapie gemiddeld het cijfer 8. De meeste gaven aan dat hun klacht verbeterd was; één deelnemer liet weten dat zijn toestand hetzelfde was gebleven. Alle deelnemers zouden running therapie aan iemand anders aanbevelen en ook iedereen wil doorgaan met hardlopen. Eén van de deelnemers zegt: “…als je loopt met de groep is dat ontspannen en voel je je daarna wel lekkerder.” Een andere deelnemer vat de running therapie samen in één woord: “Top!”

 

Vervolg

De positieve ervaringen maken dat deze nieuwe vorm van dienstverlening in september opnieuw van start gaat. De groep bestaat dan opnieuw uit vijf tot maximaal tien deelnemers. Hebt u al kandidaten voor deze therapie, stuur dan een mail naar: pwesterman@praktijklangbroek.nl.